Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 011 56 13 11 (kosten van een lokaal gesprek)
011 56 13 11 (kosten van een lokaal gesprek)

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je een groot aantal veel gestelde vragen over brommobielen of auto’s zonder autorijbewijs. Nog meer weten? Neem dan contact met ons op!

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel wordt ook wel 45 km auto of auto zonder rijbewijs genoemd. Een brommobiel is in principe een brommer met een gesloten carrosserie en meer dan 2 wielen. Een brommobiel heeft een maximaal ledig gewicht van 425 kg. De brommobiel mag maximaal 45 km per uur rijden en heeft een maximum vermogen van 6 kW. Voor een brommobiel gelden dezelfde regels op de weg als voor een personenauto, met uitzondering van het verbod te rijden op 100 wegen en snelwegen.

Waar mag ik rijden met een brommobiel?

In principe mag je overal rijden waar u met de personenauto ook mag rijden, met uitzondering van wegen waar men meer dan 80 km per uur mag rijden. Je mag niet op fietspaden, voetpaden of ruiterpaden rijden.

Wat is het AM rijbewijs?

Om in België met een brommobiel te mogen rijden, moet je minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs (= het AM rijbewijs). Uiteraard is een B rijbewijs of hoger ook goed. Ben je geboren vóór 14 februari 1961, dan heb je helemaal geen rijbewijs nodig.

Hoe snel mag ik rijden met een brommobiel?

Je moet je aan de verkeersregels houden, zoals deze ook voor de personenauto gelden en je hebt een maximumsnelheid van 45 km per uur. Dit betekent dus dat je binnen de bebouwde kom op de meeste wegen 45 km per uur mag rijden, binnen 30 zones rijd je 30 km per uur en in het woonerf rijd je 15 km per uur. Buiten de bebouwde kom bedraagt je snelheid maximaal 45 km per uur, tenzij anders aangeven met verkeersborden.

Kan ik zonder rijbewijs rijden in een brommobiel?

ja en nee. Om een brommobiel te mogen besturen dien je in het bezit te zijn van een AM-rijbewijs, ook wel het brommerrijbewijs. Vaak kan je wanneer je bent afgekeurd voor je autorijbewijs (B) deze omruilen voor het AM-rijbewijs. Dit kan bij de gemeente en zonder opnieuw gekeurd te worden. Als je bent geboren voor 14/02/1961, heb je helemaal geen rijbewijs nodig in België.

Als ik om medische redenen geen auto meer mag rijden, mag ik dan nog wel met een brommobiel rijden?

Je mag in een brommobiel rijden tenzij de arts anders verklaart. In veel gevallen mag je nog wel in een brommobiel rijden wanneer je om medische redenen niet meer in een auto mag rijden. Vraag hiernaar bij je arts of medische keuring.

Moet ik een brommobiel verzekeren?

Ja. Een verzekering is verplicht.

Moet ik voor een brommobiel rijbewijs (AM Rijbewijs) ook medisch gekeurd worden?

Nee. Het AM-rijbewijs is uitgezonderd voor de medische keuring. Je hoeft dus niet medisch gekeurd te worden om in een brommobiel te mogen rijden. Je arts kan wel bepalen dat het niet veilig is om de weg op te gaan.

Moet een brommobiel gekeurd worden voor de periodieke keuring?

Nee. De brommobiel is vrijgesteld van de periodieke keuring. Het is wel verstandig om te voldoen aan de geadviseerde onderhoudsbeurten.

Moet ik wegenbelasting betalen voor een brommobiel?

Nee. De brommobiel is vrijgesteld van wegenbelasting.

Hoeveel mensen mag ik meenemen in een brommobiel?

Een bestuurder vanaf 18 jaar mag 1 passagier meenemen. Als je nog geen 18 bent, mag je geen passagiers vervoeren.

Moet er per se een 45 sticker op een brommobiel?

Nee. In België niet. Steek je de grens over? In Nederland is het verplicht om een 45 sticker van minstens 20 cm doorsnede op de achterkant van je brommobiel bevestigd te hebben.