Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 011 56 13 11 (kosten van een lokaal gesprek)
011 56 13 11 (kosten van een lokaal gesprek)

Auto's zonder autorijbewijs: wat is de wetgeving?

Volgens de wet is een brommobiel een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler die:

  • voorzien is van een gesloten carrosserie
  • een ledig gewicht heeft dat kleiner is dan 425 kg
  • een snelheid van maximum 45 km / uur heeft
  • een motorvermogen van maximum 6 kW heeft

Het voertuig moet net zoals een bromfiets, scooter, en auto verzekerd zijn voordat je de openbare weg op mag. Natuurlijk is een brommobiel meer dan dat. Alles wat een brommobiel is en wat je erover moet weten vertellen we hier.


Wat heb je nodig?

  • Er is een AM-rijbewijs (bromfietsrijbewijs) is vereist. Ben je geboren vóór 14 februari 1961? Dan heb je geen rijbewijs nodig.
  • Het voertuig moet verzekerd zijn
  • Vanaf 16 jaar mag je rijden met een Ligier.
wetgeving brommobielen

Wanneer mag je een brommobiel besturen?

In België mag een brommobiel worden bestuurd vanaf 16 jaar onder de voorwaarde dat de bestuurder minimaal een AM rijbewijs heeft, ook wel een bromfietscertificaat genoemd.

Een rijbewijs B of C of CE is uiteraard ook goed.

Ben je geboren vóór 14 februari 1961? Dan heb je helemaal geen rijbewijs nodig.

Op de weg

In de stad kom je met een Ligier goed met het overige verkeer mee. Op stillere wegen op het platteland is de Ligier ook een goed alternatief, zeker daar waar frequent het openbaar vervoer ontbreekt. Dit betekent ook dat alle weggebruikers de Ligier als motorvoertuig moeten behandelen. Een van rechts komende Ligier heeft dus voorrang ten opzichte van een links van hem naderend motorvoertuig.

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. De bestuurder hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. De chauffeur van de Ligier moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken.

Tevens mag een Ligier niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.


Parkeren

Net zoals een auto zal je moeten parkeren in een parkeervak. Het is niet toegestaan om de brommobiel op de stoep te parkeren of op andere plekken waar fietsen, bromfietsen, en scooters wel mogen parkeren. Dit betekent dat je in bepaalde gebieden een parkeerschijf achter de voorruit moet leggen bij je brommobiel, moet parkeren in een betaalde parkeergarage, of moet betalen voor een parkeervak.

Wettelijke kosten

In tegenstelling tot een auto hoef je geen wegenbelasting te betalen. Het is wel verplicht om een eigen nummerplaat te hebben. Ook dient de brommobiel verzekerd te worden. De kosten van de wegenbelasting zijn al gauw zo’n 250 euro per jaar, deze worden nu bespaard. Evenals de kosten voor de jaarlijkse keuring die gemiddeld tussen de 20 en 65 euro kost, kosten voor een eventuele onderhoud en reparaties zijn dan niet meegerekend. Het scheelt dus al heel wat dat u alleen een verzekering hoeft af te sluiten en verder geen verplichte maandelijkse kosten heeft.