Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 011 56 13 11 (kosten van een lokaal gesprek)
011 56 13 11 (kosten van een lokaal gesprek)

De brommobiel in Belgie

Je hebt ze vast al eens zien rijden. Zo’n kleine auto of brommobiel. De brommobiel is in sommige streken in België een echte hype bij jongeren. Vooral rond Brussel zijn de brommobielen populairder geworden. Niet zo gek, want een brommobiel is perfect voor verplaatsingen in de stad. Brommobielen zijn tegenwoordig amper te onderscheiden van ‘normale’ personenauto’s. Het zijn kleine auto’s die maximaal 45 km per uur mogen. Ze zien er niet alleen uit als gewone auto’s, maar ze zijn ook net zo comfortabel en luxe. In tegenstelling tot een personenauto heb je  voor een brommobiel in België géén autorijbewijs nodig, van daar ‘auto’s zonder rijbewijs’.

Rijbewijs nodig voor een brommobiel?

Wat heb je nodig om een brommobiel België te besturen? Wanneer je vóór 14 februari 1961 geboren bent helemaal niets. je hebt geen rijbewijs nodig om een brommobiel te mogen besturen. Ben je jonger? Dan moet je minstens in het bezit zijn van een rijbewijs AM. Dat is hetzelfde rijbewijs als je voor een bromfiets nodig heeft.

Je mag je rijbewijs AM behalen als je minstens 16 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag je ook rijden met een brommobiel. Ben je ouder dan 16 jaar, maar later geboren dan 1961, dan mag je ook met een auto- en/of motorrijbewijs in een brommobiel rijden. Het is niet nodig om dan apart een rijbewijs AM te behalen. Je mag een brommobiel kopen wanneer je aan de rijbewijs- en leeftijdseis voldoet. Als je een passagier wilt meenemen, dan moet je minimaal 18 jaar zijn.

 

Parkeren met een brommobiel

Brommobiel België wetgeving

Ondanks dat een brommobiel niet écht een auto is, zijn er wel wat regels waar je aan moet denken. Zo moeten alle voertuigen op de openbare weg een nummerplaat hebben. Dus ook de brommobiel in België. Net zoals andere voertuigen moet je brommobiel ingeschreven zijn bij de DIV.

Welke verzekering heb je nodig voor een brommobiel?

Je hoeft geen autoverzekering af te sluiten, maar een Burgerlijke Aansprakelijkheid Bromfiets. Deze verzekering is verplicht voor bromfietsen, maar dus ook voor brommobielen. Als je een ongeval veroorzaakt met je bromfiets verzeker je met de bromfietsverzekering je aansprakelijkheid. In België is zo’n verzekering wettelijk verplicht voor elk motorvoertuig dat op de openbare weg komt.

Wegentaks en keuring

Verder hoef je geen wegentaks te betalen en hoef je de brommobiel in België ook niet jaarlijks te laten keuren. Het is wel te adviseren om de brommobiel goed te onderhouden en regelmatig te laten nakijken. Zo weet je zeker dat u veilig en onbezorgd door België kunt rijden.

 

Waar mag je rijden met een brommobiel?

Verboden wegen brommobiel België

Met een brommobiel in België kan je onbezorgd en veilig verplaatsen, maar waar mag je eigenlijk rijden? Eigenlijk mag je op heel veel wegen rijden als je de minimale snelheid kunt halen met 45 km per uur. Dit lukt bijvoorbeeld niet op een autosnelweg of autoweg. Wegen die voor auto’s verboden zijn, zijn natuurlijk ook voor brommobielen verboden. Ondanks dat een brommobiel geen auto is, mag je niet rijden op fietspaden en trottoirs. Daarnaast mag je ook niet rijden daar waar de plaatselijke wetgeving het verbiedt, zoals bijvoorbeeld een eenrichtingsweg.

De brommobiel is wel welkom op wegen waar je maximaal 30 km per uur mag, 50 km per uur en de meeste 80 km per uur wegen. Je moet goed opletten er een C9 bord bij de weg staat. Dit betekent dat de weg is gesloten voor: ruiters, vee, wagens, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines, brommobielen, fietsen, snorfietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen. Soms wordt er een bord toegevoegd waarop staat “uitgezonderd brommobielen”, in dit geval mag u wel deze weg op.

Speciale brommobiel routes

Er zijn dus genoeg wegen waar je met de brommobiel wel mag rijden. Via speciale routes kunt u van de ene stad naar de andere stad rijden. U kunt een navigatie app gebruiken en in de voorkeuren aangeven dat de route moet worden berekend zonder snel- en autowegen. De navigatie vermijdt dan routes die wegen bevatten waar u niet mag rijden. Op kronkelroutes.nl kan je avontuurlijke routes speciaal voor de brommobiel in België vinden. Zo kan je ontdekken dat de brommobiel niet alleen is voor praktische verplaatsingen, maar ook voor plezier. Leuk voor een dagje erop uit!

Parkeren brommobiel België

Het is natuurlijk ook handig om te weten waar je mag parkeren met de brommobiel in België. In tegenstelling tot een bromfiets mag je een brommobiel parkeren op een openbare parkeerplaats. Het is mogelijk dat je dan gebruik moet maken van een parkeermeter of parkeerschijf. Je kunt ook in een parkeergarage parkeren.

Hoeveel passagiers brommobiel in België?

Je mag een brommobiel besturen met een bromfietsrijbewijs als je na 1961 geboren bent, om die reden mogen er maximaal 2 personen in en mag de brommobiel maximaal 45 km per uur. De minimale leeftijd om een passagier te vervoeren is 18 jaar. Onder de 18 jaar mag je geen bijrijder meenemen in de brommobiel.

De achter ruimte kan gebruikt worden als kofferbak. Zo’n extra ruimte achterin geeft een luxere uitstraling en biedt mogelijkheden. Een dagje shoppen hoeft dus niet te betekenen dat je krap tussen de tassen hoeft te zitten, ook kunnen de grote wekelijkse boodschappen makkelijk achterin.

Brommobiel als tweede auto

Nu je weet waar je allemaal mag rijden met een brommobiel en welk rijbewijs je nodig hebt, wil je natuurlijk een brommobiel aanschaffen. Zo kan je ook droog en warm, of koel, mobiel zijn. Wanneer je van plan bent om een brommobiel te kopen moet je jezelf een aantal vragen stellen: wil je op benzine rijden of elektrisch? Wil je een nieuwe brommobiel of een tweedehandse? Ga je voor luxe en comfort? Wil je een sportieve uitstraling of ga je liever voor chic? Hoeveel wil je uitgeven? En wil je het bedrag in één keer uitgeven of verspreiden over een aantal maanden? Er zijn talloze mogelijkheden. Waar je voor kiest hangt af van je eigen wensen.

Ligier België

De brommobielen van Ligier België zijn uitgerust met alle luxe die een kleine personenauto ook heeft. Niet alleen in het uiterlijk zijn ze haast niet te onderscheiden van een ‘normale’ auto. Ze zijn ook net zo comfortabel. Gemiddeld kost een brommobiel in België twee keer zoveel als de gemiddelde scooter. Voor deze prijs krijg je wel vier keer zoveel luxe, comfort, en veiligheid. Vanaf 11.625 euro geniet je van meer luxe en opties dan de gemiddelde goedkope brommobiel.

Voor jongeren is, naast luxe en comfort, veiligheid een belangrijke reden om voor een brommobiel te gaan in plaats van een scooter. De brommobiel doet tegenwoordig niets onder aan een personen auto. Het voordeel is dan ook dat je al rijervaring opdoet wanneer je 16 jaar bent. De overgang van een brommobiel naar een auto is dan niet zo groot.

Luxe gadgets

Net zoals bij moderne auto’s zit een brommobiel van Ligier België ook vol met gadgets en opties, zoals een multimediasysteem met USB, Bluetooth en Aux, achteruitrijcamera, parkeersensoren, elektrische ramen, sportvelgen, airco en meer.

Het is mogelijk om de gadgets uit te breiden en je hebt keuze uit verschillende uitvoeringen. Hierdoor heb je ook wat te kiezen op het gebied van de ‘feel’ en ‘look’ van de brommobiel. Natuurlijk hebben de extra opties en gadgets invloed op de prijs.

Extra comfort

De modellen van Ligier België hebben verschillende uitvoeringen en zijn uit te breiden met bovengenoemde opties. Alle modellen komen met stuurbekrachtiging en airconditioning dat voor extra comfort zorgt. De stuurbekrachtiging zorgt ervoor dat u met lage snelheden de brommobiel nog steeds makkelijk kan besturen. De airconditioning is vooral heel prettig in de zomer. je moet dan niet oververhit in de brommobiel te zitten.

Ligier België modellen

De Ligier JS50C is eigentijds en sportief, met een lage tildrempel, hoge zit en rijke uitrusting. Wanneer u graag een brommobiel met een SUV feel wil kunt u kijken naar de Ligier JS60. Bij beide modellen kunt u kiezen uit twee verschillende uitvoeringen die ieder zo zijn charmes heeft. Benieuwd naar de modellen? Bij meer dan 80 dealers kan je de brommobielen van Ligier bekijken en ervaren.

Belangrijkste punten brommobiel België

Brommobielen zijn erg populair in Frankrijk, België en Nederland. In elk land gelden verschillende regels. Er is genoeg te vertellen over de brommobiel en ook specifiek over de brommobiel in België.

Daarom hebben wij de belangrijkste punten voor de brommobiel België voor u op een rijtje gezet:

  • U heeft geen rijbewijs nodig wanneer u vóór 14 februari 1961 bent geboren
  • U heeft minimaal een rijbewijs AM nodig wanneer u ná 14 februari 1961 bent geboren
  • U moet minimaal 16 jaar zijn om een brommobiel te besturen
  • Uw brommobiel mag maximaal 45 km per uur
  • Uw brommobiel in België moet een nummerplaat hebben
  • U hoeft geen helm te dragen
  • Uw brommobiel hoeft niet gekeurd te worden
  • U hoeft geen autotaks te betalen
  • Uw brommobiel moet verzekerd zijn
  • Uw brommobiel mag niet op de autosnelweg
  • Brommobielen zijn voor jong en oud

Een brommobiel, waarom niet?

Stel u heeft geen autorijbewijs (meer) en u wilt toch mobiel zijn of u wilt milieubewuster, of goedkoper rijden, dan is de brommobiel in België een goed alternatief voor een zware auto. U betaalt geen wegentaks en u hoeft zich geen zorgen te maken over een periodieke keuring. Daardoor is de brommobiel ook een hele goede optie als tweede auto.

Veilig en comfortabel

Naast dat het milieubewuster en goedkoper is dan een personenauto, is het ook veiliger en comfortabeler dan een brommer of scooter. U zit altijd droog en warm, of in de zomer zelfs koel door uw airconditioning. Met een brommobiel heeft u geen last meer van regen, (stevige) wind, hagel, of sneeuw.

Makkelijk vervoersmiddel

Het is ook gemakkelijker om boodschappen of andere spullen te vervoeren. U kunt de ruimte achterin daarvoor gebruiken. Geen gedoe op de fiets, scooter, brommer, of scootmobiel. Aangezien de brommobiel licht en compact is, verbruikt u ook relatief minder brandstof.

Voor lange en korte trips

Hierdoor is het geen probleem om de brommobiel ook voor kortere stukken te nemen of om ermee op vakantie te gaan. Want ja, ook dat is een mogelijkheid. Tegenwoordig zijn de brommobielen zo comfortabel dat u gemakkelijk langere stukken ermee kunt afleggen.